Optimera dina bilder och spara energi på webben - 4 enkla tips!

Visste du att internet står för 3,7% av den globala uppvärmningen? Det kan verka otroligt, men våra digitala vanor har en verklig inverkan på miljön. Som designers och utvecklare av digitala tjänster har vi en viktig roll i att skapa mer energieffektiva lösningar.

Lightning Neon Sign

I det här inlägget vill vi dela med oss av 4 enkla tips på hur du kan optimera dina bilder och spara energi på din webbplats. Bonustips: Vi presenterar en tjänst som kan hjälpa dig att optimera dina bilder på ett smidigt sätt!

1. Använd rätt bildformat:

Olika bildformat har sina egna för- och nackdelar. Välj rätt format för varje bild på din webbplats för att optimera filstorleken och laddningstiden:

  • PNG: Bra för bilder med skarpa detaljer och text, t.ex. logotyper och ikoner.
  • JPEG: Bättre för bilder med stora färgvariationer, t.ex. fotografier.
  • WebP: Ett nyare format som ger bättre komprimering än både PNG och JPEG, men inte alla webbläsare har stöd för det än.

2. Använd lazy loading:

Lazy loading är en teknik som laddar bilder först när de ska synas för användaren i deras webbläsare, dvs innan man scrollat ner till en viss bild så laddas den inte in. Detta kan spara en hel del energi, speciellt på sidor med många bilder. De flesta moderna ramverk för webbplatser har inbyggt stöd för lazy loading.

3. Optimera bildernas dimensioner

Ladda inte upp bilder onödigt stora på din webbplats. Om största bredden på de bilder som er webbplats visar upp är 1000 pixlar så är det onödigt att ladda upp bilder som är 5000 pixlar breda. Använd ett bildredigeringsverktyg för att beskära och ändra storlek på dina bilder innan du laddar upp dem. Många moderna CMS har inbyggt stöd för att beskära bilder.

Att använda rätt dimensioner och inte för stora bilder sparar både lagringsutrymme och bandbredd.

4. Komprimera bilder med TinyPNG:

Mitt sista tips är att se till att komprimera och optimera era bilder. I många fall så är bilderna på webben onödigt tunga.

TinyPNG är en gratis tjänst som kan hjälpa dig att komprimera dina bilder på ett smidigt sätt. Du kan enkelt dra och släppa bilder direkt på i webbgränssnittet på TinyPNG och de optimeras och utan krångel och du kan ladda ner dem direkt. TinyPNG kan komprimera både PNG- och JPEG-bilder utan att kompromissa med kvaliteten.

I många fall så kan de komprimerade filerna optimeras till mer än hälften av originalet i storlek. Det sparar enormt med bandbredd och ger er pluspoäng inte bara hos användarna som får en bättre upplevelse, utan ni blir även premierade av Google som rankar snabbladdade webbar högre än långsamma webbplatser. Och ni gör såklar en insats för miljön.

Bonus:

Använd verktyg som PageSpeed Insights och WebPageTest för att testa och analysera din webbplats prestanda och identifiera ytterligare områden för optimering.

Tillsammans kan vi göra webben mer grön !

Kom ihåg: Varje liten bit hjälper! Att optimera dina bilder är bara ett av många sätt du kan göra din webbplats mer energieffektiv. Genom att följa dessa tips och vara medveten om din digitala miljöpåverkan kan du bidra till en mer hållbar framtid.

Fler energispartips hittar du i vårt senaste LinkedIn-inlägg.