Äntligen riktlinjer för hållbar webb!

Ett första utkast med globala riktlinjer för ett hållbarare internet har publicerats av W3C. Utkastet är resultatet av två års samarbete mellan experter och eldsjälar inom hållbarhetsområdet. Web Sustainability Guidelines (WSG) 1.0 består av 93 riktlinjer inspirerade av WCAG (Riktlinjer för tillgängligt webbinnehåll).

Molnet Liggande

Men hur påverkar internetanvändandet klimatet?

Slöscrollande på Instagram, tröjor som läggs i varukorgar och onödiga Teams-möten slukar mängder med ström, både från användarens enheter men också från datorhallar runt om i världen. Om internet var ett land så skulle den vara den fjärde största förorenaren i världen. Därför är det viktigt att vi gör effektivare webbtjänster där användaren snabbare kan utföra det hen vill, men även säkerställa att energi till datorhallar produceras hållbart.

Hållbarhetsriktlinjerna består av fyra områden

1. UX Design - Bygg effektiva flöden! När du gör det lättare för användare att hitta och göra det hen vill minskar energibelastningen.

2. Webbutveckling - Prestandan har stor påverkan! Minskade laddningstider och processoranvändning har en avsevärd påverkan på energibelastningen.

3. Hosting, infrastruktur och system - Bygg en effektiv infrastruktur med minimalt antal utvecklingsmiljöer. Och välj hosting på hållbara servrar med el från ren energi.

4. Affärsstrategi och produktutveckling - Ta ansvar för hela din affärs klimatavtryck. Beskriv på din webbplats hur du arbetar med hållbarhet och hur den linjerar med ditt företags mål.

En webbplats som är designad och byggd hållbart är inte bara bättre för planeten och ditt företags koldioxidavtryck, det är även en bättre upplevelse för användaren.

Så hur dålig är då min webbplats för miljön?

Här är två verktyg där du kan få en fingervisning hur du ligger till.
Ecograder - Ger din webbplats ett betyg och berättar hur många gram koldioxid en sidladdning förbrukar.
Webpagetest.org (klicka i "Run Carbon Control") - Visar beräknat koldioxidavtryck per besök på din webbplats.

Hör av dig så hjälper vi dig att skapa hållbarare upplevelser.