Så beskriver jag vägen genom ett flöde

När jag ska förklara för användare i en inloggad digital tjänst vilken väg de ska gå kan det bli lite svettigt.

Om någon frågar mig om vägen till Systembolaget är det inga problem. Gå bara upp för backen och ta vänster vid Folkungagatan, sen ser du ett systembolag efter hundra meter på vänster sida. Men när jag ska förklara för en användare i en inloggad digital tjänst vilken väg de ska gå på för att uträtta ett specifikt ärende blir det knepigare, ja rentav lite svettigt. Det finns så många ord som jag skulle vilja skriva men som jag av olika anledningar bör undvika.

Jag kanske vill skriva:

Klicka på knappen ”Köp nu” och gå sedan vidare till knappen ”Till kassan” som du ser till vänster.

Klicka? Klickar man i en skärmläsare eller på en telefon? Det är inte alla som ser det så. Till vänster? Really? Kanske in min device men definitivt inte i alla. Är det verkligen en knapp? Rent tekniskt kanske men är det så den upplevs? Och citationstecken, fimpa det. Det stör läsningen.

Jag lutar mig istället tillbaka på principen att använda så allmänna och vardagliga ord som möjligt som inkluderar så många som möjligt. Och det räcker med en stor begynnelsebokstav för att visa att det är ett namn. Och en kassa är en kassa och behöver inte behandlas som ett namn alls.

Så jag skriver i stället:

Välj Köp nu och gå därefter till kassan.