"Vi borde ha en skylt!"

Klart vi ska ha vår logga på väggen! Men hur ska den se ut? Och var beställer man den? Och hur gör vi den till en upplevelse?

Jag har funderat på om det inte vore spännande att bygga en skylt själv snarare än att beställa en, så jag tar en lunch med min vän Måns på Internetstiftelsen, som har stor erfarenhet av lysande skyltar från olika projekt. Frostad akryl med RGB-ljuslister bakom är min första tanke, och av Måns får jag råd och tips på ställen man kan få olika material utskurna från ritning och typer av adresserbara lister.

Svart Akryl Copy

När jag prototypar i Figma så inser jag att det kan bli svårt att få plats med ljuslister, elektronik och montage bakom vår ganska smala logga. Sedan kanske man inte vill ha led-lampor, som kan vara ganska starka, i ögonvrån.

Björkplatta Copy

Pratar med Jocke om det och vi kommer fram till att det kan vara snyggt med en omvänd logga, som en ljuslåda.

Hos Cotter, ett Danskt företag, kan man ladda upp en ritning och få material utskuret. När vi tittar på storlekar och material där upptäcker vi att dom har björkfaner och fastnar för det.

Snabbt ut på nätet och hitta en björk-textur och gör ett test. Genom att mäta väggens bredd och konvertera till pixlar så kan vi uppskatta hur stor skylten blir.

IMG 0850

Vi skickar upp en Illustrator-fil till Cotter, och får resultatet levererad på några dagar. Den är stor! Har även beställt ljuslister och kontrollenheter från Amazon.

IMG 0854

Tejpar fast ljuslisten bakom skylten för ett snabbt test av konceptet.

IMG 0862

Ser lovande ut!

IMG 0871

Skylten ska ha en ram som hindrar ljusläckage åt sidorna, så jag markerar var den ska sitta och börjar lägga ut stripen över baksidan. Den är självhäftande och det behöver inte bli särskilt snyggt.  

IMG 0896 (1)

I början är jag lite nervös för att att böja listen för mycket, så klipper av listen och löder ihop kontakterna på ett ställe. Hittar dock sen ett annat sätt att göra en U-sväng utan problem.

IMG 0876

Och sedan ytterligare en lödning då jag kände att jag inte ville ha dubbel ljuslist till höger om r. Istället blir det ju såklart ett “hopp” i ljuseffekterna där, men det märks inte.

IMG 0891

Sedan limmar jag dit ramen. Hela paketet väger 2,5 kilo, så skruvar för säkerhets skull dit små vinklar i hörnen, så vikten fördelas även på reglarna på sidan. Krokarna är vinkeljärn även de. Här gör jag ett misstag och sätter vänstra kroken för nära, så den syns genom f i loggan, vilket var lätt att rätta till senare. Iterativ utveckling!

IMG 0899

Kontroll på placering! Nu återstår bara lite kabelhantering för kontrollern och strömmen. 

IMG 0994

Lite dubbelhäftande tejp för att fästa kontrollern på baksidan, ett hål för mottagaren till fjärrkontrollen och en urfräsning för kabellistten, så har vi en så osynlig installation som möjligt!

IMG 1015 (1)

Slutligen gjorde vi korridorstestning med kollegor som gick förbi, för att testa bästa placering av kabellisten. Vinnaren blev lodrätt ner till golvet.

Lek Skylt

Resultatet av några timmars arbete och en materialkostnad på cirka 1500 kr är en Fyr-skylt som kan animeras i hundratals olika mönster och färger och styrs med en fjärrkontroll eller en app.

Vill du se hur det ser ut IRL? Kom förbi vårt kontor vid Slussen på en fika så berättar vi mer om skylten, och oss!

Vill du bygga en interaktiv fjärrstyrd skylt själv? Det här behöver du:

IMG 1016